Zaměstnanec soudu zpronevěřil 16 milionů korun!

Policie vyšetřuje zpronevěru 16 milionů korun na Okresním soudu v Lounech. Zaměstnanec soudu je obviněn z nezákonného převodu prostředků na svůj účet. Min. spravedlnosti to považuje za selhání jednotlivce, ne systémovou chybu.


Policie prověřuje velkou zpronevěru na Okresním soudu v Lounech. Zaměstnanec tohoto soudu je obviněn z nezákonného převodu více než šestnácti milionů korun z prostředků soudu na svůj vlastní bankovní účet. Tato trestná činnost probíhala po dobu více než čtyř a půl roku, od března 2019 do listopadu roku 2023.

Podle výsledné zprávy mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu, Jaroslava Ibeheje, se obviněný zaměstnanec soud používal peníze pro vlastní potřebu. Situaci však ministerstvo spravedlnosti označilo za selhání jednotlivce, nikoli jako systémovou chybu.

V optimálním případě může být obviněný zaměstnanec odsouzen k trestu odnětí svobody v délce pěti až deseti let. Případ je pod dohledem Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Toto trestní stíhání začalo poté, co server České justice o případu informoval v únoru.

Podle informací serveru byl provinilý účetní soudu, který peníze nezákonně vyvedl z bankovního účtu soudu, již propuštěn. Představitelé Ministerstva spravedlnosti se doufají, že budou schopni přijmout opatření, která znemožní opakování podobné situace v budoucnu.

Mluvčí Ministerstva spravedlnosti, Vladimír Řepka, se vyjádřil v souvislosti s případem a uvedl, že i když selhání nevzniklo v důsledku systémové chyby, ministerstvo aktivně pracuje na tom, aby v budoucnu zabránilo podobným situacím.

Policie pokračuje ve vyšetřování tohoto případu. Přestože byla tato trestná činnost páchaná již od roku 2019, její sofistikovaný charakter ji učinil těžko detekovatelnou při běžných kontrolách prováděných vedením soudu nebo Ministerstvem financí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy