Exkluzivní model MINI Paddy Hopkirk Edition

Speciální model bude dostupný od října 2020 na vybraných trzích jako MINI Cooper S a MINI John Cooper Works s 3- a 5dveřovou karoserií.


Přinášíme vám novinky ze světa auto moto. Tentokrát jde o nový model MINI Paddy Hopkirk Edition.

Od velkého triumfu, jehož dosáhl malý vůz se startovním číslem 37, uplynulo již 56 let, ovšem vzpomínky na tento významný okamžik jsou stále čerstvé. V roce 1964 získalo klasické Mini Cooper S první ze tří celkových vítězství na legendární Rallye Monte Carlo. Za volantem seděl 30letý severoirský jezdec Patrick „Paddy“ Hopkirk. Na jeho počest nyní MINI představuje výroční model s exkluzivním designem a výbavou, který připomíná jeden z nejpozoruhodnějších úspěchů v historii mezinárodních motoristických závodů. Jedním z neklamných odkazů na Hopkirkův husarský kousek za volantem klasického Mini je startovní číslo 37, které je stylovým způsobem zobrazeno na předních dveřích výročního modelu. 

MINI Paddy Hopkirk Edition bude k dispozici na vybraných automobilových trzích od října 2020 v podobě 3dveřového MINI Cooper S (kombinovaná spotřeba paliva: 6,4–6,1 l/100 km; kombinované emise CO2: 147–139 g/km), 5dveřového MINI Cooper S (kombinovaná spotřeba paliva: 6,5–6,2 l/100 km; kombinované emise CO2: 141 g/km) a MINI John Cooper Works (kombinovaná spotřeba paliva: 7,1–6,9 l/100 km; kombinované emise CO2: 162–157 g/km). Stejně jako v případě slavného startovního čísla a výkonného motoru, také karoserie v červené barvě Chili Red a bílá střecha výročního modelu se nechaly inspirovat historickým modelem. 

Hopkirkovu vítěznou jízdu v Mini Cooper S divoce oslavovali přítomní diváci a fanoušci motoristického sportu ve Velké Británii. Hopkirk, jemuž v malém britském automobilu dělal navigátora Angličan Henry Liddon, překonal soupeře s výkonnějšími motory. V té době platný vzorec tzv. znevýhodňování, kterým se vedení závodu snažilo eliminovat výhody vyššího výkonu, respektive nižší hmotnosti napříč startovním polem, tuto nevyrovnanost 
částečně kompenzoval. Rozhodujícími faktory ale byly na okresních silnicích, v horských průsmycích, ve sněhu, v utáhlých zatáčkách a prudkých klesáních obratnost a spolehlivost automobilu Mini Cooper S ve spojení s Hopkirkovým řidičským umem. 

Díky překvapivému vítězství v Monte Carlu se Paddy Hopkirk přes noc stal nejslavnějším britským rallyovým jezdcem. Klasické Mini se současně proměnilo z outsidera a miláčka davů v legendu motorsportu. Tento status si klasické Mini Cooper S upevnilo v následujících letech, kdy dominovalo Rallye Monte Carlo. Hopkirkův finský týmový kolega Timo Mäkinen a Rauno Aaltonen přidali v letech 1965 a 1967 do sbírky titulů další dvě vítězství. 

Vítězná série na Rallye Monte Carlo dodnes inspiruje fanoušky MINI po celém světě. S výročním modelem MINI Paddy Hopkirk Edition mají nyní příležitost vyjádřit svou vášeň pro závody obzvláště autentickým způsobem. Tento výroční model v závislosti na trhu kombinuje barvu karoserie v duchu vítězného historického vozu se 17palcovými koly z lehké slitiny John Cooper Works v designu Track Spoke Black nebo 18palcovými kovanými koly z lehké slitiny John Cooper Works v matně černém provedení Cross Spoke Jet Black a řadou dalších tmavých ozdobných prvků. Rámeček a vodorovné lišty masky chladiče mají leskle černou povrchovou úpravu. To platí také pro výplně nasávacích otvorů ve spodní části předního nárazníku, otvor na přední kapotě, víčko palivové nádrže, madlo zavazadlového prostoru, loga MINI vpředu a vzadu, stejně jako pro rámečky předních světlometů a zadních světel.

Startovní číslo 37 se objevuje také na bočních ozdobách. Dalšími nezaměnitelnými prvky exteriéru jsou LED světlomety a zadní světla v designu britské vlajky Union Jack, polepy s nápisem „Paddy Hopkirk Monte Carlo“ a bílý pruh na přední kapotě na straně řidiče, na němž se stejně jako na dveřích zavazadlového prostoru speciálního modelu nachází podpis vítěze „Monte“ z roku 1964. Kromě toho je na pruhu kapoty pomocí 3D grafiky vyobrazena slavná kombinace čísel a písmen 33 EJB – poznávací značky vítězného vozu na Rallye Monte Carlo z roku 1964. 

Hopkirkův podpis se nachází také na ozdobné liště na straně spolujezdce, která je součástí leskle černého obložení interiéru Piano Black. Dalším exkluzivním designovým prvkem jsou osvětlené MINI LED prahové lišty nesoucí jméno „Paddy Hopkirk“. Součástí výbavy MINI Paddy Hopkirk Edition je také paket MINI Excitement a komfortní přístupový systém. Pro daný trh specifická konfigurace výbavy zahrnuje také přídavné světlomety v provedení Piano Black, krytku klíče se startovním číslem 37 a okenní lišty v leskle černém provedení Piano Black. Kromě toho lze speciální model přizpůsobit osobnímu stylu řidiče a vytvořit tak zcela jedinečný exemplář. Pro optimalizaci potěšení z jízdy, komfortu a individuálního stylu jsou k dispozici téměř všechny položky ze seznamu volitelné výbavy dostupné pro  3- a 5dveřové MINI. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy