Možná nerozloží ohromné rypadlo z lomu ČSA, kraj plánuje jeho záchranu pro turistické účely

Osud obřího rypadla RK 5000 v České republice je dán na vážkou. Ochránci průmyslových památek a provozovatelé lomů debatují o možnostech přesunu a zachování. Těžařská společnost Sev.en Česká energie se zabývá náročnou a drahou přepravou rypadla, aby s ním v lomu vzniklo jezero.


Hrozící osud obřího rypadla RK 5000, které je pravděpodobně posledním svého druhu v České republice, rozpoutal debatu mezi ochránci průmyslových památek a provozovateli lomů. Těžařská společnost Sev.en Česká energie nyní uvažuje o přemístění tohoto kolosa nacházejícího se v lomu v severních Čechách, aby na jeho místě vzniklo jezero. Otázka přepravy i údržby se však zdá být komplikovaná a nákladná - několik desítek milionů korun. Jaký osud tedy čeká toto monumentální dílo techniky, které zároveň představuje vzácnou historickou hodnotu?

Jižní Čechy - K nevídanému projektu dochází v Brně, kde zástupci Jihočeského kraje a experti z komise zvažují možnosti zachování a přesunu gigantického rypadla. Podle náměstka hejtmana Jiřího Žežulka (Spojenci pro kraj) by jeho rozmontování bylo zaslouženým koncem. Dá se říci, že záchrana tohoto skřívkového rypadla má smysl.

V minulosti sloužil tento obr k dobývání skřívkové horniny v uhelném lomu. Při délce 160 metrů a výšce téměř 40 metrů je RK 5500 největším rypadlem u nás. Stroj, jehož hmotnost činí několik tisíc tun, dokázal za hodinu odtěžit až 4 450 metrů krychlových horniny. Gigantický bagr byl postaven přímo v lomu v 80. letech 20. století a v provozu byl až do roku 2016.

Po ukončení své práce se rypadlo stalo součástí prohlídkového okruhu v rámci


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 24.01.2024 10:48



0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy