Nezaměstnanost 2021: Rekvalifikace vám pomůže odrazit se ze dna

Problémy v české ekonomice den ode dne narůstají. Rekordní schodek rozpočtu, zdevastované firmy, zavřené restaurace a služby. Nezaměstnanost stoupá a lidí bez práce neustále přibývá. Týká se výpověď z pracovního poměru i vás? Rekvalifikace vám pomůže odrazit se ze dna.


Jak to vypadá s ekonomikou v letošním roce?

Česká republika má obří schodek státního rozpočtu, loni skončil na částce 367 miliard a 400 milionů korun. V roce 2019 se přitom jednalo o deficit pouhých 28,5 miliardy korun. Za tak špatný výsledek bezesporu může pandemie koronaviru. Naposledy jsme podobnou situaci řešili v roce 2009 při světové hospodářské krizi. Tehdy byl schodek přes 192 miliard korun.

Nezaměstnanost v Ústeckém kraji

Již v minulém roce začala růst nezaměstnanost. V Ústeckém kraji bylo bez práce nejvíce žen z celé České republiky. Jejich počet už v roce 2020 přerostl 6 %. Nejhůře na tom byla města Ústí nad Labem, Most a Chomutov. Ze statistik vyplývá, že koronakrize obecně více dopadá na ženy než na muže. Poslední data z webu Ministerstva práce a sociálních věcí mluví o cca 30 tisících nezaměstnaných v Ústeckém kraji.

Rekvalifikační kurzy v Ústí nad Labem

Nejčastěji se týká ztráta zaměstnání lidí mezi 55 až 59 lety a od 40 do 44 let. Jejich nejvyšší dosažené vzdělání jsou základní škola a výuční list. Naštěstí většina rekvalifikačních kurzů je podmíněna výučním listem, maturitu pak musíte mít pro kurz daňového specialisty, který vyžaduje větší nároky na odbornost.

Studium účetnictví pak může být zajímavou možností, jak se znovu uplatnit na trhu práce. Rekvalifikační kurzy v Ústí nad Labem se netýkají pouze účetnictví, ale také personalistiky, která je v posledních letech velmi žádaná. Najít schopného pracovníka bývá oříšek a většina firem si na to sama netroufá.

Kurz personalistiky nebo raději účetnictví?

Jestliže se rozhodujete, zda má větší smysl absolvovat kurz personalistiky nebo účetnictví, zamyslete se nad svými vlastnostmi a dovednostmi. Obor personalistiky vyžaduje empatii a komunikativnost, ekonomické kurzy zase pečlivost a spolehlivost. V obou těchto oblastech lze pracovat z kanceláře ve firmě nebo doma na home officu. Což se může hodit, pokud máte doma malé děti a bývají často nemocné.

Muži, kteří jsou momentálně bez práce mají velkou šanci, že se automobilový průmysl opět rozběhne a budou se moci vrátit zpět na svá pracovní místa. U žen tato jistota bohužel není a krize na ně tak dopadá mnohem více.

Jaké rekvalifikační kurzy lze studovat v Ústí nad Labem?

Mezi nejpostiženější obory patří oblast služeb. Svou činnost ukončilo zhruba 15 % živnostníků a rozhodně se nejedná o konečné číslo. A do jakých kurzů se můžete přihlásit v Ústí nad Labem?

  • Kurz podvojného účetnictví

  • Kurz účetnictví a daňové evidence

  • Kurz mzdového účetnictví se základy personalistiky

  • Kurz personalistiky

Nemáte možnost docházet ani na víkendové kurzy? Nyní se studenti školí online, případně máte možnost zvolit přímo online verzi kurzu Mzdové účetnictví se základy personalistiky. Studujete jej podle svého tempa, přístup včetně všech aktualizací máte po dobu 1 roku.

A komu se naopak ekonomicky daří?

Vyšší obraty zaznamenala většina e-shopů. Lidé nakupují online více než dříve. Daří se i kryptoměnám, hodnota bitcoinu je nad hodnotou 31 tisíc amerických dolarů. Za loňský rok vzrostla až o čtyřnásobek.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy