Nový Rolls-Royce Ghost

Technologicky dosud nejpokročilejší Rolls-Royce. Nejúspěšnější model ve 116leté historii značky.


Přinášíme vám novinky ze světa auto moto. Tentokrát jde o nový vůz značky Rolls-Royce.

TECHNIKA

Patentovaná celohliníková platforma

Tato platforma je vyhrazena pouze pro značku Rolls-Royce a na jejích základech je postavena vlajková loď Phantom a průkopnické SUV pojmenované Cullinan. Flexibilita a schopnost prostorového rámu měnit své rozměry umožnila značce její přizpůsobení jedinečnýmestetickým a mechanickým požadavkům nového Ghostu a současně pro Ghost v rámci modelové nabídky vytvořila akusticky vynikající, vysoce tuhý a dynamický základ. Platforma Rolls-Royce je ve své základní podobě postavena doslova na čtyřech pevných bodech, jednom v každém rohu. Poznatky značky v oblasti odlévání hliníku byly využity také při výrobě panelů karoserie a nový Ghost tak má z tohoto materiálu ze 100 % celou karoserii.

Karoserie
 je navržena jako komplexní celek, který plynule přechází od A-sloupků přes střechu směrem dozadu a připomíná zdánlivě jednolité, na zakázku vyrobené modely Silver Dawn a Silver Cloud. Kromě toho jsou na voze použity ze 100 % hliníkové, laserem svařované dveře. To přináší nejen úsporu hmotnosti a pozoruhodnou torzní tuhost 40 000 Nm na stupeň, ale tento materiál má ve srovnání s ocelí také nižší akustickou impedanci, což zlepšuje atmosféru v kabině.

6,75litrový motor V12
Zpětná vazba od klientů požadujících téměř okamžitý nástup točivého momentu a téměř tichý chod motoru vedla značku k dalšímu vývoji dvakrát přeplňovaného zážehového motoru RollsRoyce V12 se zdvihovým objemem 6,75 litru. Naprogramována byla jedinečná mapa motoru Rolls-Royce Ghost, zaručující dostatečný výkon tohoto dynamického automobilu, který  poskytuje výkon 420 kW/563 k a točivý moment 850 Nm přenášený na všechna kola se systémem řízení všech kol. Pro další zdokonalení již tak pozoruhodných akustických vlastností byl do systému sání zabudován větší otvor, aby se snížila hlučnost motoru pronikající do interiéru.

Planární podvozek omezující pohyby karoserie

U nového modelu Ghost specialisté zcela přepracovali podvozek, který je navržen tak, aby minimalizoval pohyby karoserie.  Dalším prvkem pro optimalizaci odpružení je propojení celého systému s navigací. Tyto technologie fungují jako jeden celek a jsou řízené specificky navrženým softwarem, který čerpá GPS data ze satelitu a pro nadcházející zatáčku zvolí vhodný rychlostní stupeň. Díky tomuto komplexnímu planárnímu systému dokáže nový Ghost předvídat a reagovat i na nejnáročnější povrchy vozovky. Pětiprvková zadní náprava využívá samonivelační technologie velkoobjemového vzduchového odpružení a také natáčení zadní nápravy. Obě nápravy jsou řízeny komplexním planárním systémem, který ovládá také další technologie podvozku nového modelu Ghostu včetně pohonu a řízení všech kol, stabilizačního systému či systému vysoušení brzd. Tím zajišťuje, že automobil reaguje na změny povrchu nebo úroveň přilnavosti jako jeden celek a zároveň si zachovává temperamentní a dynamický charakter.

Automaticky ovládané dveře

Tuto inovaci, která se ovládá tlačítkem na palubní desce a na C-sloupku v případě modelů vybavených zadními dveřmi, přijali zákazníci s obrovským nadšením. V případě nového modelu Ghost se inženýři značky rozhodli tuto charakteristickou technologii dále rozvinout, a majitelé tak mohou vůbec poprvé pomocí elektromotoru dveře také otevírat. Majitelé nejprve dveře otevřou zatažením za kliku uvnitř vozu, poté ji nechají vrátit do výchozí polohy, následně zkontrolují potenciální nebezpečí a poté za ni při otevírání znovu zatáhnou a podrží ji. Dveře se tak automaticky otevřou. Jakmile jsou dveře dostatečně otevřené, aby cestující mohl vystoupit, jednoduše táhlo dveří uvolní, což aktivuje dveřní brzdu. Jakmile cestující vystoupí, může stisknutím tlačítka na vnější klice dveře zcela automaticky zavřít. Pokud dává přednost ručnímu zavírání dveří, je tento úkon rovněž podporován elektromotorem. Palubní podélné a příčné senzory, stejně jako uvnitř dveří umístěné senzory zajišťují, že rychlost otevírání a zavírání dveří je bez ohledu na sklon kopce nebo příjezdové cesty stejná.

Systém čištění vzduchu vnitřního prostoru

Nový Ghost používá nový systém čištění vnitřního prostředí MEPS. Stávající technologie filtrace vzduchu byla dále zlepšena a zahrnuje celou řadu vylepšení hardwaru i softwaru. Součástí systému jsou nyní vysoce citlivé senzory detekce nečistot, které hlídají kvalitu okolního vzduchu, a pokud v něm zaznamenají nepřijatelnou úroveň znečišťujících látek, automaticky přepínají ventilaci do režimu vnitřní cirkulace.

Doposud technologicky nejvyspělejší Rolls-Royce

Nový Ghost je skutečně technologicky nejvyspělejším automobilem, jaký kdy Rolls-Royce vyrobil. Mezi další prvky jeho výbavy patří LED a laserové světlomety s dosahem světelného kuželu více než 600 m, noční vidění včetně upozornění na divokou zvěř a chodce, asistent sledování bdělosti řidiče, systém čtyř kamer s panoramatickým výhledem, viditelností do všech stran a pohledem z ptačí perspektivy, aktivní systém pro udržování rychlosti, upozornění na náraz, upozornění na vozidlo přijíždějící zezadu z boku, upozornění na nežádoucí opuštění jízdního pruhu, varování před  nechtěnou změnou jízdního pruhu, špičkový head-up displej s vysokým rozlišením 7×3 palce, Wi-Fi hotspot, automatické parkování a nejnovější navigační a zábavní systémy.

AKUSTIKA

Vzorec pro ticho


Prvním prvkem tohoto vzorce je prostorový rám Rolls-Royce. Jeho hliníková konstrukce má oproti oceli vyšší akustickou impedanci. Navíc ho tvoří složitější tvary, a nikoliv zvuk odrážející plochy. 
Posledním členem vzorce je harmonizace vozu. Například rámy sedadel v raných prototypech rezonovaly s jinou frekvencí než karoserie, proto byly vyvinuty tlumiče, které rezonující zvuk sladily na
jednotnou úroveň. Velká dutina 507litrového zavazadlového prostoru navíc vydávala nízkofrekvenční zvuky, které bylo možné zaregistrovat při jízdě na dálnici. Pod plato zavazadlového prostoru za zadními sedadly byly instalovány otvory, které umožňují průchod těchto rušivých zvukových vln, a proto lépe harmonizují celkovou akustiku uvnitř nového Ghostu.

Bespoke Audio

Nový Ghost má rezonanční komoru v prazích karoserie, přičemž velikost a tvar komory určovala frekvenční odezva reproduktoru Bespoke Audio. Automobil to v zásadě transformuje na subwoofer.
Výkonný zesilovač ovládá 18 kanálů (jeden pro každý reproduktor) a disponuje výkonem 1300 W. Dva aktivní mikrofony v kabině vozu také umožňují adaptivní funkci, která detekuje chybějící nebo nadměrně výrazné kmitočty před tím, než se zapne zesilovač a nastaví hlasitost určitých frekvenčních vln, které je následně ztlumí. Audiosystém Bespoke Audio dostane z nekomprimovaných hudebních souborů to nejlepší a vytvoří výjimečný zážitek z poslechu.

DESIGN

Exteriér

Patentovaná platforma Rolls-Royce umožnila týmu designérů automobil rozšířit o 30 mm. Celek doplňují ostré boční profily, které se protínají s hranatým provedením světlometů, což vytváří rozhodnou, ale současně velmi přitažlivou přední část vozu. Dvacet LED diod pod horní částí masky chladiče jemně osvětluje její lamely. 

Přední část nového modelu Ghost je příkladem posedlosti designového týmu po odlehčování. Díky ručně svařovaným hliníkovým strukturám karoserie se nosná konstrukce jeví jako jednolité, uzavřenými liniemi nepřerušované plátno a připomíná na zakázku postavené modely Silver Dawn a Silver Cloud. Sošku Spirit od Ecstasy vůbec poprvé neobklopují plochy, ale na kapotě stojí ve vlastním podstavci.

Pokud jde o boční partie, délku automobilu zdůrazňuje jediný přímý tah. Spodní část boků v sobě nese odkaz na design lodí a pomocí lomu světla odlehčuje plochy a vytváří čistý, nekomplikovaný dojem pohybu. Prosklení vozu je záměrně neutrální, přičemž oboje dveře mají zasklenou stejnou plochu a napovídají, že nový Ghost je orientovaný jak na řidiče, tak na cestující na zadních sedadlech.

Mírně klenutá linie střechy jemně naznačuje celkový dynamický potenciál. Zadní část vozu se nese ve stejném duchu a mírně se zužuje.

Rafinovaná, téměř čtvercová grafika zadních světel se stala významným prvkem současného designového jazyku Rolls-Royce. V případě modelu Ghost i nadále zůstává, ovšem byla mírně
modernizována. Zadní světla jsou nyní jemně nakloněna směrem vpřed. Světla nejsou ničím lemována a vypadají, jako by šlo o ostrovy uvnitř lakované plochy.

Interiér


Dřevěná obložení interiéru nového Ghostu jsou k dispozici v povrchové úpravě s otevřenými póry, které odvážně předvádějí materiály v jejich obnažené podobě. Ve skutečnosti byly
speciálně pro tento automobil vyvinuta dvě nová obložení interiéru.

  • Prvním z nich je Obsidian Ayous, které je inspirováno množstvím nejrůznějších barev obsažených v lávovém kameni.

  • Druhým je Dark Amber, jež do interiéru vnáší jemný půvab hliníku zasazeného do tmavého dřeva.

BESPOKE

Osvětlená palubní deska před spolujezdcem
Tento pozoruhodný prvek výbavy, který byl vyvinut v průběhu dvou let a během více než 10 tisíc hodin společné práce, přináší do interiéru automobilu étericky zářící nápis Ghost, obklopený více než 850 hvězdami. Souhvězdí a označení modelu se nachází na spolujezdcově straně a zůstává zcela neviditelné, pokud nesvítí vnitřní osvětlení vozu.

Samotné osvětlení tvoří 152 LED diod namontovaných nad a pod přístrojovou deskou, přičemž každá je pečlivě barevně sladěná s hodinami a osvětlením přístrojů v interiéru. Aby bylo zajištěno rovnoměrné podsvícení modelového označení Ghost, je použit 2 mm široký světlovodný proužek s více než 90 tisíci laserem vytvořených teček po celém jeho povrchu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 08.09.2020 09:08




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy