Silné magnety na zahradu a ven – které použít?

Neodymové magnety mají velkou magnetickou sílu, jsou docela levné. Při použití venku však mohou korodovat. Existují magnety se speciální úpravou. Podívejte se.


Neodymové magnety jsou dnes nejsilnější permanentní magnety, které běžně seženete. Jsou docela levné a mají velkou magnetickou sílu. Jenže při použití venku mohou korodovat. Existují však také magnety se speciální úpravou. Podívejte se.

Neodymové magnety jsou vyrobené ze směsi neodymu, železa a boru. Uplatnění najdou v průmyslu, výrobě, skladování, automobilovém průmyslu, ale také v domácnosti, dílně i na zahradě. Tam je však lepší použít magnety se speciální povrchovou úpravou, aby vydržely nepříznivé povětrnostní podmínky. Jaké máte možnosti?

1) Magnety s teflonovým povrchem

Teflon je velice odolný materiál. Pokud jsou jím potažené silné neodymové magnety, můžete je použít i venku, ve skleníku. Magnety s teflonovým povrchem vydrží i v dešti.

2) Poplastované magnety v‚různých barvách

Další povrchovou úpravou magnetů je zapouzdření do plastového obalu. I ten dobře odolá vlivům počasí. Ale je třeba počítat s tím, že v závislosti na tloušťce plastu se magnetická síla magnetu může o něco snížit.

Výhodou poplastovaných magnetů je, že jsou k mání v různých barvách. Mohou tak dobře splynout s prostředím a nosným povrchem, anebo naopak vyniknout.

3) Pogumované magnety

Pogumované magnety se rovněž do exteriéru hodí. Dobrou vlastností gumy navíc je, že zvyšuje tření a chrání podklad před poškrábáním. Ideální jsou například na karoserie aut nebo jiné citlivější povrchy. I zde však počítejte s úbytkem magnetické síly. Je lepší pořídit silnější magnety, které budou na feromagnetickém kovu dobře držet i přes ochranný gumový obal.

Kde se vám magnety na zahradě hodí?

Možností využití neodymových magnetů v interiéru i venku je mnoho:

a) Magnetický držák nářadí a náčiní

Jedním z nejoblíbenějších využití silných magnetů jsou magnetické držáky a úchyty. Na zahradě se hodí pro držáky zahradního nářadí, náčiní. V závislosti na tom, jak velké a těžké nářadí chcete k magnetům přicvaknout, vyberte magnet vhodné magnetické síly.

b) Magnetické zavírání dvířek a dveří

Neodymové magnety pevně drží. Dobře se tak hodí i jako magnetické zavírání dveří sauny, kolny, přístřešku, na dvířka skříněk, skrýší, úložných prostor, jako nábytkové magnety. Na protikus k magnetu použijte kus ocelového plechu.

c) Secvaknuté závěsy v altánu

Je fajn posedět v létě v altánu. Ale když fičí vítr, může vám závěs létat až do talíře. Sepněte jej pomocí silných magnetů. Buď je můžete přicvaknout přes závěs ke konstrukci altánu, anebo si vyrobte sponu. Na konce pruhu látky, tkaniny, všijte nebo nalepte dva kotoučové magnety. Omotejte okolo závěsu a secvakněte. Závěsy už zůstanou na svém místě.

d) Připevnění svítidel a magnetické háčky

Pomocí neodymových magnetů připevníte k nosné konstrukci prvky osvětlení, LED pásky. A na magnetické háčky můžete přicvaknout skoro cokoliv. Výborně drží i na pozinkovém okapu nebo svodu dešťové vody ze střechy, pozinkových sudech, konstrukci skleníku.

Pár dalších tipů, jak neodymové magnety využít

Na co dál se silné neodymové magnety hodí? Třeba:

  • k připevnění krycí plachty,

  • jako vzkazové a označovací magnetky na kus plechu,

  • k výrobě držáku mýdla k venkovnímu umyvadlu.

Jaké využití pro neodymy vymyslíte?

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy