Charita promění kasárny v Mostě

0

Mostecká charita, bývalé kasárny, dům pro psy, rekonstrukce, září 2025, blog, region24, zdravetrendy


Mostecká charita přemění bývalé kasárny na dům pro psy duševně chorých. Budova zakoupena za 6 milionů korun, celkové náklady na rekonstrukci se odhadují na 115 milionů. Město Most přispěje 11 miliony. Nový domov pro 24 klientů plánuje zahájit provoz v září 2025.

Mostecká charita se rozhodla pro jedinečný projekt: přeměnit bývalé kasárny v mosteckém městě na domek pro psy duševně chorých. Tato služba již dlouho chyběla v Mostě, podle ředitelky organizace Svatlan Nikolovové, a nyní se zdá, že se to nakonec změní.

Příležitost naleznout ideální prostor se naskytla, když se jedna z budov bývalých kasáren, které byly postaveny na začátku 20. století a opuštěny armádou v roce 1994, stala dostupnou. Charita ji zakoupila za šest milionů korun od soukromého majitele v roce 2021.

Zakoupení takové stavby je pouze první krok. Celkový výdaj na renovaci včetně vybavení bude stát přípravu, kde se předpokládá, že náklady dosáhnou téměř 115 milionů korun. Charita doufá, že část těchto nákladů pokryje dotace z různých zdrojů. Město Most se postaralo o podporu projektu, když na něj poskytlo 11 milionů korun.

Cena opravy těchto historických kasáren je sice vysoká, ale představuje to investici do péče o duševně nemocné, jejichž potřeby jsou často přehlíženy. Je to také investice do města Most, kde se bývalé kasárny stanou nejen kulturní památkou, ale také slouží novému, důležitému účelu.

Ačkoli se mnoho práce má před sebou, Zharyn se chystá zahájit službu v září 2025, pouhý měsíc po předpokládaném dokončení renovace v srpnu téhož roku. Zařízení, které je schopno se postarat až o 24 klientů, se tak stane domovem pro ty, kteří jej nejvíce potřebují.

S navýšením počtu míst pro duševně nemocné v Mostě se otevřou nové příležitosti pro ty, kteří potřebují péči, a pro město, které se snaží svůj kulturní dědictví zachovat a přizpůsobit současným potřebám.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář