Dětská psychiatrie: modernizace a rekonstrukce nemocničních prostor pro lepší péči

0

česká dětská psychiatrická nemocnice, kritika veřejnosti, nedostatečné podmínky, opravy a zlepšení, dočasný přesun dětí, blog, region24, zdravetrendy


Česká dětská psychiatrická nemocnice čelí kritice veřejnosti a odborníků kvůli nedostatečným podmínkám. Stát nyní jedná s ministerstvem zdravotnictví o nezbytných opravách a zlepšeních interiéru. Během letních prázdnin by měly proběhnout základní opravy vnitřku, včetně výměny podlah a omítek. Prostředí nemocnice bylo již dříve kritizováno jako neadekvátní pro dětské pacienty. Během oprav bude nutné uzavřít nemocnici a dočasně přesunout děti do jiných zařízení.

Nedostatečné podmínky dětské psychiatrické nemocnice jsou často terčem kritiky veřejnosti i odborníků. Léčení bolavých duší v těchto podmínkách není optimální a vyžaduje rychlou změnu. Česká republika v současnosti jedná s ministerstvem zdravotnictví o nezbytných opravách a zlepšeních v interiéru psychiatrického zařízení pro děti.

Podle ředitelky nemocnice Nikol Přibilové by měly být úpravy takové, aby interiér vyhovoval standardům dětské psychiatrické péče a působil na děti s bolavou duší příjemně. 'O rozsahu oprav a financování nyní jednáme s vlastníkem objektu a ministerstvem zdravotnictví. Ráda bych, aby během letních prázdnin proběhly základní opravy vnitřku budovy, které by zahrnovaly mimo jiné i nové podlahy a omítky,' popsala Nikol Přibilová.

Konkrétní plán a rozsah rekonstrukce má být hotový do konce března. Část nákladů by měl hradit vlastník budovy, kterým je soukromá společnost, což by se následně promítlo do ceny pronájmu - ta by byla vyšší než nyní. Pokud se by se na tom ale zainteresované strany nedohodly, k výraznému a hlavně rychlému zlepšení tristního stavu nedojde.

Prostředí nemocnice je již dlouho považováno za neadekvátní a nedůstojné pro dětské pacienty. Většina pokojů neobsahuje základní vybavení, chybějící dveře na toalety či mříže na oknech. Veřejný ochránce práv toto prostředí kritizoval již před třemi lety. Nositel veřejného ochránce práv, Vít Alexander Schorm, apeloval na ministerstvo zdravotnictví, aby zajistilo vhodnější podmínky.

Ambiciózní plány na rekonstrukci budovy nemohou být realizovány za plného ani částečného provozu zdravotnického zařízení. Během oprav bude nutné nemocnici uzavřít a dočasně přesunout léčbu dětí do jiných zařízení v zemi. Provoz dětské psychiatrické ambulance by ovšem měl být zachován i v průběhu oprav.

Vedení nemocnice také plánuje pořízení nového vybavení, nábytku a pomůcek pro děti, které by měly doplnit rekonstrukci. Pro tento účel se uskutečnila veřejná sbírka, ve které bylo vybráno přes 670 tisíc korun. Na tyto změny a zlepšení se podílelo více než 800 dárců.

Ředitelka Přibilová však upozorňuje na negativní obrázek nemocnice, který je často prezentován v médiích jako místo z hororu. Toto zobrazení negativně ovlivňuje rozhodování rodičů o hospitalizaci svých dětí a zájem personálu pracovat v takovém zařízení. Proto doufá, že se budoucnost psychiatrické péče pro děti rychle změní.

Nejideálnější řešení by podle Přibilové bylo přístavba nové budovy, o které se již delší dobu diskutuje. Vedení nemocnice již má vytipovaný pozemek a nákup pozemku a financování výstavby by musel zajistit stát. Jde o běh na dlouhou trať, který potrvá ještě několik let.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář