Líšťany řekly NE větrným elektrárnám v referendu

0

městečko Líštany, referendum, větrné elektrárny, investoři, místní obyvatelé, blog, region24


Občané městečka Líštany v referendu odmítli výstavbu větrných elektráren, a tak obec nebude pokračovat v jednání s investory. V referendu, kterého se zúčastnilo 45,9% místních obyvatel, 113 občanů hlasovalo proti výstavbě, zatímco pouze 65 lidí bylo pro.

Občané Líšťan, malebného městečka v Ústeckém kraji, se v referendu jasně vyslovili proti výstavbě větrných elektráren. Voliči se shodli, že cenné katastrální území jejich domovské obce by mělo zůstat nedotčeno. Tuto zprávu oznámila v sobotu starostka Martina Protivová.

Referendum, které proběhlo v pátek, uznalo za závazné 45,9 procenta místních obyvatel. Z celkového počtu 178 hlasujících, se pro stavbu větrných elektráren vyslovilo pouhých 65 lidí, zatímco 113 občanů bylo proti. Výsledek je tedy celkem jasný.

'S ohledem na výsledky referenda obec nebude pokračovat v jednání s potenciálními investory,' ujistila Martina Protivová. Starostka také připomněla, že obec doposud neuzavřela dohodu s žádnou firmou týkající se výstavby větrných elektráren.

Je třeba si uvědomit, že toto referendum neřešilo otázku konkrétního investora, ale pouze možnost výstavby větrných elektráren v severozápadním okraji katastrálního území obce Líštany. Celý proces byl řádně proveden, aniž by obec uzavřela jakoukoli smlouvu.

Před konečným referendem se konala anketa, v níž se lidé mohli vyjádřit od 18. prosince 2023 do 15. ledna 2024. Vyjádření byla rozmanitá - 106 obyvatel se vyslovilo pro výstavbu, deset jich vyjádřilo souhlas s výhradou a 60 lidí bylo proti. Na rozdíl od ankety však hlasování v referendu vyústilo v jasné odmítnutí plánované stavby.

Tímto rozhodnutím lze konstatovat, že občané Líšťan nenechají svou obec ovlivnit návrhy na výstavbu, které by mohly zasahovat do jejich kraje. Skutečnost, že místní hlasovali proti výstavbě, je významným průlomem v otázce ochrany místní krajiny a zachování její původní podoby.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář