Motoráček v Mostě vážně poškozen sabotérem

0

27, prosince 2022, Moldavská dráha, vážný incident, Railway Capital, vandal, blog, region24


27. prosince 2022: Na Moldavské dráze došlo k dalšímu vážnému incidentu, kdy vandal způsobil značné škody dopravci Railway Capital. Pachatel zničil motorový vůz a poškodil řadu důležitých součástek. Prozatím není jasné, jak se budou dopravci bránit dalšímu možnému útoku. Policie incident prověřuje.

V pondělí večer došlo k dalšímu vážnému incidentu na Moldavská dráze. Neznámý pachatel opět zničil motorový vůz a způsobil tak značné škody dopravci Railway Capital. Tentokrát vdovecký vandal pronikl do vnitřních částí vozu a záměrně poškodil řadu důležitých součástek.

'Někdo se vloupal do motorového vozu, který byl odstavený mezi směnami v Mostě. Podařilo se mu otevřít dveře vozu pomocí železničního klíče, ale neuspěl při pokusu vylomit dveře strojvedoucího, které jsou zajištěny fabkou,' popisuje Jan Čatava, majitel společnosti Railway Capital.

Po neúspěšném pokusu o vniknutí do kabiny strojvedoucího se neznámý pachatel zaměřil na záchodovou buňku a další části motorového vozu. 'Přeřezal silikonové hadice topného okruhu, čímž vytekl chladicí olej. Nakonec také otevřel kryt v podlaze a nasypal písek do, což zneschopnil provoz vozu,' dodává Čatava.

Incident již prověřuje policie, avšak prozatím není jasné, jak se budou dopravci bránit dalšímu možnému útoku. Podle Čatavy současná bezpečnostní opatření nejsou dostatečná. 'Abychom předešli podobným situacím, musíme posílit ochranu motorových vozů, například zabezpečit dveře tak, aby se k nim nedostal kdokoli s běžným železničním klíčem,' navrhuje on.

Moldavská dráha se stala terčem sabotérských útoků již několikrát. Od prosince 2022, kdy zde provoz začal zajišťovat společnost Railway Capital, došlo k několika incidentům, přičemž obětí byly strojvedoucí, dopravce i cestující. Předchozí útoky na stejnou trať zahrnovaly pokusy o pokládku kamenných překážek a další nebezpečné situace. Pachatelům se však zatím nedaří vystopovat.

Vandal, který způsobil škody odhadem na sto tisíc korun, podle Čatavy musel mít znalosti o železničních vozidlech. 'Pokud někdo dokáže sabotovat motorový vůz takto důkladně, zcela jistě rozumí jeho fungování. To zvyšuje obavy o bezpečnost cestujících,' upozorňuje dopravce.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář