Veterinář prodal neoprávněně psychotropní látku, způsobil smrt

0

sedmdesátiletý veterinář, nelegální prodej, veterinární psychotropní látka, eutanazie zvířat, smrt zákazníka, blog, region24, zdravetrendy


Sedmdesátiletý veterinář Helebrant dostal podmínku za nelegální prodej veterinárního působícího psychotropní látky sloužící k eutanazii zvířat, která způsobila smrt zákazníka.

Sedmdesátiletý veterinář Helebrant byl souzen za nelegální prodej nebezpečného veterinárního působícího působivy psychotropní látky, která způsobila smrt zákazníka. Veterinář nařídil podmínku za odnětí svobody na dobu tří let s navíc pětiletým zákazem práce jako veterinární lékař.

Helebrant prodal tři balení injekčního roztoku veterinárního přípravku obsahujícím psychotropní látku za necelé tři a půl tisíce korun. Látka, která je uvedena na seznamu návykových látek, slouží k eutanazii zvířat v ordinacích veterinářů a je pouze na lékařský předpis, nikoliv pro lidskou spotřebu. Přesto v rozporu s příslušným zákonem, látku poskytl další osobě, která ji následně zneužila ke své sebevraždě.

Státní zástupce František Stibor vysvětlil, že oběť měla velmi dobré manipulativní schopnosti a přesvědčila obviněného k prodeji zakázané omamné látky. Muž, který si přípravek orálně aplikoval, následně zemřel na otok mozu při akutní otravě léky v pronajatém pokoji.

Helebrant se přiznal k činu, uvedl: 'Skutek jsem spáchal, velmi toho lituji'. Dokonce ho při soudním líčení hájila sestra zemřelého. Podle ní byl její bratr psychicky narušený, trpěl depresí a měl velké dluhy. Chtěl podstoupit asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku, ale neměl na to peníze.

Sestra oběti a další členové rodiny požadovali na soudu co nejmírnější trest pro obviněného veterináře. Obviněný lékař, který se podle trestního zákoníku dopustil nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, uzavřel dohodu o vině a trestu se státním zástupcem, kterou soud následně schválil.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář