Žatecká synagoga znovu otevřena po rekonstrukci

0

žatec, synagoga, rekonstrukce, národní památkový ústav, památková péče, blog, region24


V Žatci byla zrekonstruovaná synagoga a rabiův dům otevřeny po letech rekonstrukce. Soukromý majitel Daniel Černý obdržel za svou práci cenu Národního památkového ústavu. Střechou objektu byla zachována v dobrém stavu, zbytek však musel být pečlivě rekonstruován.

V Žatci, městě známém svými chmelařskými památkami, se po letech rekonstrukčních prací otevřela zrekonstruovaná synagoga a sousední rabiův dům. Daniel Černý, soukromý majitel objektu, měl toto obnovení na starosti a za jeho práci mu byla udělena cena Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

Synagogální opona, známá jako parochet, je jediný prvek původního interiéru, který přetrval zkázu času a oheň křišťálové noci. Před čtyřmi lety byly záchranné práce na objektu zahájeny díky úspěšné žádosti o dotační titul na záchranu památek UNESCO.

Střecha objektu byla zachována v relativně dobře stavu, zbytek však musel být pečlivě rekonstruovaný. Tato obnova zahrnovala také některé neočekávané výzvy, včetně zřícení stropů a nutnosti odstranit veškeré podlahy v rabínském domě kvůli přítomnosti dřevomorky.

Dnes tato historická budova přitahuje pozornost svými vitrážovými okny, novou fasádou a mobiliářem. Na kopulách ji zdobí tři pozlacené Davidovy hvězdy. Černý koupil synagogu v roce 2012 v dražbě za 3,8 miliónů korun a zrestauroval ji do její nynější slávy.

Zatecký starosta Radim Laibl (ANO) ocenil, že obnova tohoto objektu znamená záchranu významné části žatecké historie. Projekt byl financován z Evropské unie, přispěli také drobní dárci, město a Ústecký kraj.

V rabínském domě je nyní stálá expozice věnovaná historii Židů v regionu, kterou připravovala řada odborníků. Interaktivní mapa židovského osídlení města je jen jednou z mnoha fascinujících částí expozice, která je prezentována ve třech jazycích - češtině, angličtině a němčině.

Otevření synagogy bylo slavnostní událostí, které se účastnily stovky lidí, včetně podporovatelů Černého, místních obyvatel a návštěvníků z celého okolí. Od nynějška se zde budou konat opět židovské bohoslužby a přilehlý rabi´nsky´ dům bude sloužit jako muzeum.

Velvyslankyně Izraele Anna Azariová oceňuje úsilí, které vedlo k obnovení synagogy a oživení historie Žatce a celého regionu. Je to důležité připomenutí historie a bohužel stále aktuálního problému antisemitismu.

Z obnovení byla také vytvořena dokumentace. Vytvořené časosběrné video dokumentuje proces rekonstrukce a bude dostupné v expozici pro návštěvníky, aby si mohli prohlédnout, jak se synagoga změnila.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář