Rodinné dobrodružství v Ústí nad Labem: kam vyrazit s dětmi?

0

ústí nad labem, rodinný výlet


Výlety s dětmi jsou nezapomenutelnými zážitky v rodinném životě. Každý rodič si je chce užít co nejvíce. Děti totiž nebudou malé navždy a doba, kdy jsou děti vděčné za čas strávený s rodiči uteče jako voda. Co byste tak řekli na výlet do Ústí nad Labem?

Co se výletů týče, Ústecko a severní Čechy obecně jsou poměrně podceňovanou oblastí Česka. I tady však naleznete mnoho zajímavých míst a aktivit, které potěší jak dospělé, tak malé dobrodruhy. Od přírodních krás, přes kulturní zážitky až po zábavní parky, to všechno může Ústí a jeho okolí nabídnout. 

Proč na výlety s dětmi? 

Možná, že jste po celém pracovním týdnu už tak unavení, že se těšíte tak akorát na pohodlí vašeho gauče a televizní program. Rodinné výlety jsou však skvělou volnočasovou aktivitou a existuje mnoho důvodů, proč se vyplatí takové výlety podnikat, ať už je léto nebo zima. 

Výlety s dětmi jsou skvělou příležitostí k posílení rodinného pouta a strávení kvalitního času společně. Jednou budete vzpomínat právě na výlety a na momenty, kdy jste se všichni společně smáli v zoologické zahradě skákajícím opicím nebo se vám máma na výletě ztratila. 

Zároveň je skvělé, že díky výletům můžete objevovat nová místa. Děti se díky tomu učí mnohé o světě kolem sebe, historii a kultuře. Výlety s dětmi jsou tak skvělou příležitostí k nenásilnému vzdělávání a učení se novým věcem. 

Navíc výlety s dětmi velmi často zahrnují pohyb. Nemusí jít zrovna o olympijské sportovní výkony, věřte, že i turistika přináší pro děti mnoho výhod. Procházky, cyklistika i další aktivity podporují rozvoj motoriky a fyzickou kondici vaší i vašich dětí. V neposlední řadě, výlety s dětmi jsou hlavně zábava a také odpočinek.

Josh Willink / Pexels.com

Josh Willink / Pexels.com

Přírodní krásy na Ústecku 

Ústecký kraj nabízí návštěvníkům mnoho zajímavých a krásných míst, která stojí za objevování. Známé je okolí Ústí rozmanitou krajinou. Vyrazit můžete na horu Říp, do národního parku České Švýcarsko a Pravčickou bránu. 

Pokud se však chcete držet v bližším okolí Ústí nad Labem, i tady naleznete klid a relax v přírodě. Ať už jste milovníky turistiky, fotografování nebo relaxace, Ústecko vás určitě potěší. 

Skalní městečko Tisá 

Tisá je skalní městečko nacházející se na Ústecku. Návštěvníkům nabízí jedinečnou atmosféru a krásné výhledy na okolní krajinu. O tom by vás mohl přesvědčit i fakt, že právě toto místo se stalo součástí natáčení Letopisů Narnie. 

Skalní městečko je tvořeno pískovcovými věžemi, sloupy, soutěskami i roklemi. Vyrazit městečkem můžete po různých turistických okruzích. Pořiďte výbavu na turistiku a vyrazte. Tiské stěny se nachází asi 25 minut autem od Ústí nad Labem. 

Vodopády v okolí Ústí nad Labem 

V okolí Ústí nad Labem se nachází několik vodopádů, které jsou přírodní atrakcí pro turisty. Které mezi ně patří? 

  • Pekelský vodopád poblíž osady Mlýny: nachází se na Pekelském potoce v těsné blízkosti Ústí nad Labem, někdy se mu říká také Mlýnský vodopád 

  • Vaňovský vodopád v Českém středohoří: nachází se v blízkosti obce Vaňov asi 5 km z centra Ústí nad Labem a je oblíbeným cílem procházky v přírodě

  • Budovský vodopád ve Vlčí rokli: nachází se v blízkosti obce Budyně nad Ohří. Jedná se sice o malý vodopád, ale nabízí krásný výhled. Přístupný je po turistické stezce. 

  • Výří vodopád: jeden z větších vodopádů v České republice se nachází v oblasti Českého Středohoří

Bertino údolí 

Pokud toužíte po kousku přírody přímo v centru města Ústí nad Labem, vyrazte do Bertina údolí, které nabízí obyvatelům města klid a pohodu. Údolím vede také naučná stezka a jedná se o oblíbené místo vhodné pro rodinné výlety nebo piknik. 

Vyhlídky v okolí Ústí nad Labem 

V okolí Ústí nad Labem se nachází hned několik vyhlídek, které nabízí krásné výhledy, jde například o: 

  • Erbenovu vyhlídku na samém okraji Ústí nad Labem

  • Humboldtovu vyhlídku na Bukové Hoře v blízkosti Ústí nad Labem 

  • Vyhlídka na hrad Střekov (tzv. Střekovská vyhlídka) 

Kempování 

Jestliže chcete stanovat s dětmi, doporučit můžeme i některé kempy v severních Čechách. Jedná se o způsob, jak zažít trochu dobrodružství a zároveň se za drobný peníz ubytovat a získat tak výchozí bod pro vaše další výlety. Mezi oblíbené kempy v okolí patří například Marina Kemp Valtířov a Cyklokemp Loděnice

Programmer / Pixabay.com

Programmer / Pixabax.com

Za sportovním vyžitím 

V Ústeckém kraji si najdou svoje i sportovně založené rodiny, které si víkend bez sportovních aktivit neumí představit. Záleží jen na vás pro jaké sportovní aktivity se rozhodnete, podle toho potom směřujte svůj výběr. 

Ferraty a lezecké stěny 

Ocelová lana, stupínky, žebříky a úchyty – to vše je typické pro ferraty. Jde vlastně o cesty, které všude možně po světě umožňují horolezcům a turistům překonávat strmé úseky tras. Ferraty jsou hodnoceny podle obtížnosti, existují vhodné pro děti a začátečníky i pro pokročilé horolezce. 

Chcete i vy se svými dětmi vyzkoušet toto adrenalinové dobrodružství? V Ústeckém kraji se nachází hned několik ferrat, z toho některé jsou vhodné i pro nejmenší nebo úplné začátečníky. 

Vhodná je například ferrata Pastýřská stěna u Děčína, případně ferrata Lužická spojka nebo ferrata Poustevna. Kromě ferrat můžete vyzkoušet také místní lezecké stěny. 

Plavání a vodní sporty 

I když se blíží podzim a zima, neradi bychom opomenuli možnosti pro plavání a věnování se vodním sportům na Ústecku. Kam za tímto sportovním vyžití vyrazit? Sbalte potápěčské brýle, plavky a další vybavení a hurá do vody. 

Oblíbeným místem pro vodní sporty je jezero Milada poblíž Ústí nad Labem. V současnosti jde o nově opravenou rekreační oblast, která láká návštěvníky na provozování vodních sportů, jako je kanoistika, veslování, rybaření i plavání. 

Pokud máte raději čisté vnitřní bazény, doporučujeme vyrazit do plaveckého areálu Klíše, kde se nachází kryté bazény různých délek i letní plovárna. Naleznete zde také možnosti pro potápění a atrakce pro děti. Další možností je koupaliště Brná. 

Golf 

Pokud máte rádi golf, vyrazit v Ústí nad Labem můžete společně s dětmi do Golf resortu Terasy, který je vyhledávaným místem místními golfisty. Strávit příjemný den na golfovém hřišti může být pro rodinu příjemný zážitek. Pokud si chcete užít spoustu zábavy, navštívit můžete také minigolfová hřiště v okolí. 

Cyklistika

Vyrazit do severních Čech se vyplatí i s kolem. I tady naleznete velké množství cyklostezek vhodných i pro malé cyklisty. Které to jsou? 

  • Cyklotrasa Ústí nad Labem – Valtířov (6 km) 

  • Cyklotrasa Ústí nad Labem – Církvice (12 km)

  • Cyklotrasa Portou Bohemicou za vyhlídkami Českého středohoří (14 km) 

Tip: Milovníci horských kol mohou jásat také. Na Střížovickém vrchu se nachází singletrail pro horská kola

Konrad Burdyn / Unsplash

Konrad Burdyn / Unsplash.com

Za kulturou na Ústecku 

Toužíte po troše kultury? I s dětmi můžete zavítat na některá zajímavá místa, koncerty nebo představení. Je třeba vybrat však taková místa, která nadchnou i vaše děti. Jinak by se z kulturního zážitku mohla stát spíše noční můra. 

Hrady a zámky 

Česká republika se může pyšnit velkým množstvím hradů, zámků i zřícenin. Výjimkou není ani sever Čech. I v blízkém okolí Ústí nad Labem můžete navštívit zajímavé historické památky. 

  • Hrad Střekov: nachází se na skalním útesu nedaleko Ústí nad Labem. Jedná se o zříceninu gotického hradu ze 14. století, který je oblíbeným cílem návštěvníků Ústeckého kraje

  • Zřícenina hradu Blansko: nachází se nedaleko obce Povrly, jde o hrad z 13. století, z které se do dnešních dní dochovaly pouze zbytky zdí a věží. 

  • Zámek Trmice: nachází se v obci Trmice asi 6 km od Ústí nad Labem, původně šlo o gotický hrad, který byl přestavěn na renesanční zámek a v dnešní době slouží jako kulturní centrum pro pořádání různých akcí. 

  • Hrad Budyně nad Ohří: nachází se v obci Budyně nad Ohří asi 45 km od Ústí nad Labem. Navštívit zde můžete alchymistickou dílnu nebo Jandovo muzeum přímo na hradě. 

Severočeské divadlo 

Za návštěvu stojí také Severočeské divadlo v Ústí nad Labem, to se zaměřuje kromě klasických divadelních her také na operní a baletní představení. Dnes nabízí širokou škálu představení a nezapomíná ani na děti. 

Pokud se však chystáte na akci pro děti vyrazit, doporučujeme dopředu si zjistit program a vybrat to, co by mohlo vaše děti zaujmout. V průběhu podzimu 2023 na děti čekají představení činoherního klubu, Jak se dělá sci-fi v divadle a Čarodějův učeň. Zavítat také můžete na další představení do Domu kultury. 

Za zábavou 

Pokud hledáte opravdový způsob, jak si užít výlet s dětmi, vyrazte za zábavou. To je ostatně to, co děti od výletu očekávají. Kam vyrazit za zábavou? 

Dětský zábavní park v Muzeu civilní obrany 

Dětský zábavní park v Muzeu civilní obrany patří k největším zábavním parkům v kraji. Je vybudován v bývalém protiatomovém krytu, což mu přidává na zajímavé atmosféře. Vyzkoušet si zde děti i dospělý mohou například lukostřelbu a další atrakce. Na děti tu čekají také trampolíny a skluzavky. 

Jump family 

Největší trampolínové centrum v severních Čechách? I to se nachází v Ústí nad Labem. Naleznete zde mnoho atrakcí: trampolíny, skákací hrady i bazén s pěnovými kostkami. 

DinoPark 

DinoPark v Ústí nad Labem je ideálním místem pro rodinný výlet. Děti se mohou naučit spoustu nového o tajemném světě druhohor. Navíc není žádným tajemstvím, že mnohé děti dinosaury prostě milují. 

DinoPark nabízí pohyblivé i statické modely dinosaurů v životní velikosti i další zábavné atrakce a aktivity pro všechny návštěvníky. 

ZOO Ústí nad Labem  

Zoologická zahrada Ústí nad Labem se nachází poblíž centra města. Papoušci, kočkovité šelmy, medvědi, žirafy, zebry a mnohá další zvířata se na vás už těší. Vyzkoušet si můžete krmení tuleňů, žiraf nebo surikat, případně se stát na jeden den chovatelem v zoo. 

Náš tip: Fotit zvířata a děti, to je hrůza pro většinu amatérských fotografů. Jestliže chcete hezké fotky ze zoo, podívejte na tipy, jak fotit jako profesionál

 Los Muertos Crew / Pexels

Los Muertos Crew / Pexels

Další zábavné výlety v Ústeckém kraji 

Jestliže se nechcete zdržovat jen v nejbližším okolí Ústí nad Labem a jste rozhodnutí podívat se i někam dál, obzory se vám rozšiřují a možností máte ještě více. Pro tyto případy jsme se rozhodli představit vám několik míst, kde by se vašim dětem mohlo líbit. 

Alpakárna Most 

Alpakárna v Mostě může vám i vašim dětem poskytnout nevšední zážitek. Jedním z nich je lamatrekking, kdy se vydáte v doprovodu 3–4 malých lamáčků na hodinovou procházku, během které si můžete lamy hladit a krmit. K dispozici je vám také průvodce, který zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy. Zaplatit dětem do 4 let věku můžete také krmení a focení. 

Park miniatur Mlýnky v České Kamenici 

S dětmi doporučujeme vyrazit také do parku miniatur. Návštěvu parku navíc můžete spojit s výletním okruhem kolem České Kamenice, přičemž při cestě vás čeká několik zastávek. Jednou z nich může být skalní vyhlídka Ponorka. 

Park miniatur Mlýnky se pak často stává zlatým hřebem výletu. Naleznete zde domečky a mlýnky i vodní hřiště. 

Bobová dráha Klíny 

Sportovní areál Klíny láká na mnohem více atrakcí, než jen na bobovou dráhu. V zimě si zde můžete perfektně zalyžovat nebo využít služeb snowboard školy. V létě můžete zavítat do lanového parku, sportovní haly nebo do bikeparku či na již zmiňovanou bobovou dráhu.

Jungle Arena Most 

Hledáte trochu více divočiny a vybití pro vaše děti? Potom doporučujeme navštívit Jungle Arenu v Mostě. Jde o rodinné centrum plné atrakcí, herních koutků a zábavy. Elektrická autíčka, koloběžky, kolotoč, lezecká stěna, dětský koutek pro nejmenší, skákací hrad, klouzačky a prolézačky – to vše může vaše děti na několik hodin příjemně zabavit. 

Hraniční kámen mezi Půlnočním královstvím a zemí krále Miroslava z pohádky Pyšná princezna (Doubice) 

Pokud patříte vy i vaše děti mezi milovníky klasických pohádek, neměli byste vynechat návštěvu Doubic, kde naleznete Hraniční kámen mezi Půlnočním královstvím a zemí krále Miroslava. Až zde budete, nezapomeňte navštívit i Starou hospodu, u které Hraniční kámen stojí. 

Inspirujte se: Podívejte se na zajímavé tipy na výlety v okolí Plzně. Vaše příští cesta by mohla vést právě tam. 

Kuličkové hřiště v Podbořanech 

Hřiště plné kuličkových drah! To je přesně to, co Podbořany nabízí. Vyzkoušet zde můžete mnoho atrakcí pro malé i velké. Kromě kuličkových drah zde narazíte také na prolézačky, tobogán i lanové centrum. 

Indiánská vesnička Rosehill  – Růžová 

Indiánská vesnička Rosehill leží v obci Růžová na Děčínsku. Přeneste se společně s dětmi lusknutím prstu na severoamerické prérie a vyzkoušejte alespoň trochu ze života indiánů. Čekají zde na vás teepee, čelenky, indiánské oblečení, ale také zbraně, hračky nebo hudební nástroje. Vyzkoušet si můžete různé dovednosti - jak vám asi půjde střílení z luku nebo házení tomahawkem? 

Výlety s dětmi jsou skvělý způsob, jak strávit čas s rodinou a přitom objevovat krásy regionu. Věříme, že Ústí nad Labem pro vás nabízí mnoho atraktivních míst, která jste doposud nenavštívili. 

Užijte si procházky v přírodě, vyrazte do místní ZOO nebo se utíkejte vyřádit na dětská hřiště. Pokud máte zájem o historii a kulturu,  vydejte se na hrady v okolí. Jedním z nich může být například Střekov. Z vrcholu navíc budete mít výhled na celé město. 

Autor: Alena Mrvíková 

Úvodní foto:  Senivpedro / Freepik.com


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář