Výstava o pěstounství v kraji měla kladné ohlasy

0

výstava o pěstounství, ústecký kraj


Ústecký kraj pořídil po vzoru výstavy pěstounů od Nadace J&T vlastní výstavu 13 fotografií pěstounských rodin, kteří jsou občané našeho kraje.

A stejně jako výstava, která byla zapůjčena od uvedené nadace v roce 2022, sklidila i tato velký zájem obyvatel. Byla vystavována na různých veřejných místech měst Ústeckého kraje a také při různých akcích pro rodiny s dětmi, které realizoval Ústecký kraj nebo jeho partneři. Celkem bylo pořízeno 26 velkoformátových fotografií.

Pěstounská péče výstava shrnutí

Slavnostní vernisáž byla součástí programu Dne pěstounství, který Ústecký kraje realizoval ve spolupráci s partnery – Městem Louny, Městskou knihovnou Louny, Náhradními rodinami Ústeckého kraje a dalšími organizacemi dne 16. září 2023 na Výstavišti v Lounech. Autorkou fotografií je renomovaná fotografka Alena Borlová, která spolu s náměstkem hejtmana pro sociální věci Jiřím Kulhánkem a starostou Města Louny Milanem Rychtaříkem představili výstavu veřejnosti.

Výstava následně putovala do Mostu, kde vyla vystavena v Obchodním centru Central. Byla představena v rámci kampaně Říjen pro neziskovky, kterou zajišťuje Statutární město Most. V říjnu byla výstava pěstounů představena v Litoměřicích, kde byla ke zhlédnutí v divadle K. H. Máchy v rámci 13. ročníku divadelní benefice ochotnických souborů. Zároveň byla vystavena v Kulturním centru v Litoměřicích. Organizátorem byla obecně prospěšná společnost Centrum pro náhradní rodinnou péči.

V říjnu byla „černobílá“ variace výstavy představena ještě v Mostě, Teplicích a Ústí nad Labem. V mostecké knihovně se konala v rámci autorského čtení Hany Brodníčkové pod názvem „Pěstounství očima spisovatelky Ludmily Jonákové“, kterou pořádala organizace Maják – platforma pro rozvoj, z. s., ve spolupráci s dalšími partnery.

Následně výstava putovala do sídla krajského úřadu v Ústí nad Labem, kde se stala součástí odborné konference na téma „Citová vazba a děti v pěstounské péči“, kterou pořádal Ústecký kraj na konci listopadu.

Vloni výstavu viděli také návštěvníci, kteří si nenechali ujít akci, kterou pořádala firma J plus S, s. r. o. – den otevřených dveří v bývalé dětské ozdravovně v Jetřichovicích.

Výstava „Jsem pěstoun v Ústeckém kraji“ je jedním z projektů, které Ústecký kraj a jeho partneři realizují v průběhu celého roku v rámci osvětových kampaní. Výstava se stala také vhodným doplňkem akcí pořádaných nejen pro rodiny dětmi v rámci městských či jiných slavností. Cílem akcí je představit veřejnosti poslání pěstounské péče, zároveň poděkovat stávajícím pěstounům za jejich náročnou práci, ale také oslovit i potenciální nové pěstouny.

Ústecký kraj děkuje partnerům: orgánům sociálně-právní ochrany dětí měst Ústeckého kraje, organizacím doprovázející pěstouny a dalším organizacím, které poskytují své služby rodinám s dětmi za celoroční spolupráci.

Zdroj: TZ Kr-Ustecky.cz



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář