Nejstarší buky Krušnohoří pod ochranou UNESCO?

0

Starosta Horního Jiřetína, milovníci přírody, ochranáři, Krušnohorské bučiny, seznam UNESCO, blog, region24, zdravetrendy


Starosta Horního Jiřetína apeluje na milovníky přírody a ochranáře, aby pomohli zachránit Krušnohorské bučiny, které jsou ohroženy ztrátou unikátní krajinné hodnoty kvůli rozšiřování zemědělské činnosti.

Pod titulem „Krušnohorské bučiny chceme v UNESCO, musíme je zachránit,' apeluje starosta na všechny milovníky přírody a ochranáře. Krušnohoří, známé svými bučinami, které termíny referují jako 'zajímavé' svou rozlohou a diverzitou, hrozí ztráta své unikátní krajinné hodnoty. Tyto bukové pralesy jsou domovem stromů starých až 480 let, což je mimořádný úspěch ohrožený rozšiřováním zemědělské činnosti.

Účelem jejich zápisu na seznam UNESCO je zabezpečit jejich péči a ochranu pro budoucí generace. Je dobře známo, že Krušné hory jsou jediným velkým českým pohořím bez plošné ochrany, což znamená, že drtivá většina zdejších lesů je hospodářská. Toto tvoří ohrožení rozmanitosti bučin a právě proto je difference starosta Horního Jiřetína tak důležitá.

Horní Jiřetín se hájí aktivitami směrem k ochraně lesů, a tedy i bučin, a dělá vše, co mu zákony umožňují. Starosta komunikuje s Krajským úřadem, Úřadem pro ochranu životního prostředí a různými neziskovými organizacemi, které se podílejí na řešení této otázky, aby zajistil co nejrychlejší průběh procesu. Tato situace je kritická pro budoucnost krušnohorských bučin a jeho cílem je inspirovat rychličtě a efektivně.

Podle starosty představuje ochranná krajinná oblast v Krušných horách prioritní cíl. Chápe však také, že je důležité prozkoumat i jiné možnosti. Důrazem na ochranu přírody a starých lesovder já realizuje nejenom ty jeho úmysly, ale taky citlivou otázku pro veřejnost a vnímání podobné situace.

Nikdo nemůže zpochybnit důležitost zápisu Krušnohorských bučin na seznam UNESCO a starosta Jiřetína je pevně přesvědčen, že komise UNESCO může považovat krušnohorské buky za stejně zajímavé, a tedy hodné zápisu, jako jizerskohorské. Jde o důležitou část divoké přírody Evropy, která zaslouží nejvyšší stupeň ochrany.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář