Terezín: Záchranu ohrožených historických budov přináší havarijní program

Rekonstrukce památek v Terezíně začíná díky prostředkům z havarijního programu ministerstva kultury. Opravy zbrojnice začnou v letošním roce a v příštích letech pokračují u dalších objektů: Velkých pěchotních kasáren, vojenské nemocnice a proviantního skladu. Projekty mají za cíl zlepšit stav místního kulturního dědictví.


Rekonstrukce zchátralých památek v Terezíně se konečně stává skutečností. Díky prostředkům z havarijního programu ministerstva kultury začne v letošním roce rekonstrukce zbrojnice a v příštích letech i dalších historických objektů: Velkého pěchotního kasárn, vojenské nemocnice a proviantního skladu. Projekty zahrnují rekonstrukce nejvíce ohrožených staveb, které jsou součástí státního rozpočtu, a mají za cíl zlepšit stav místního kulturního dědictví.

Terezínská zbrojnica byla dokončena v roce 1784 a dlouho byla považována za méně ohrožený objekt. Situace se však změnila poté, co praskl krov, což přineslo nebezpečí zřícení střechy. Starosta Terezína René Tomášek (RESET) potvrzuje vážnost této situace: 'Nyní hrozí zhroucení střechy do ulice obytné zóny,' říká.

Velká pěchotní kasárna zaujímají výjimečné místo ve střední Evropě jako jedna z největších kasárenských budov, která byla v minulosti domovem pro více než 1 150 vojáků. Dnešní stav kasáren je však žalostný, s téměř polovinou objektu v troskách. Starosta Tomášek popisuje rapidní zhoršování stavu budovy: 'Celý prostřední dvůr B padá a na severní straně mu kompletně spadla střecha. Nyní začíná padat i dvůr C.'

Záchrana proviantního skladu s architektonicky hodnotným krovem z 2. poloviny 19. století je také plánována. Budova trpí dlouhodobým zatékáním, které způsobuje zničení střešní konstrukce a propadání stropů. Naproti tomu, posádková nemocnice z roku 1783, která se chystá na rekonstrukci, je v relativně nejlepším stavu.

Na základě havarijního fondu, rozpočtu kraje a měst bylo schváleno 1,73 miliardy Kč pro záchranu nejvíce zchátralých objektů v Terezíně a Josefově během příštích pěti let. Dalších 1,2 miliardy Kč půjde do roku 2033 na další údržbu a obnovu staveb. Cílem těchto projektů je udržení historického dědictví pro budoucí generace.

Starosta Tomášek nastiňuje plán na změtočení městského prostředí v budoucnu: 'Nyní v Terezíně žije necelých 1900 obyvatel a město je koncipováno na skoro 10 000 obyvatel. Jsme však součástí městské památkové rezervace, kde nemůže vznikat žádná nová bytová výstavba.'

Projekt zachraňování historických budov v Terezíně představuje nejen obnovu jednotlivých objektů, ale i celkové oživení pevnostního města s investicí více než půl miliardy korun. Mezi další plány patří rekonstrukce kontragardy 22 a dalších pevnostních objektů, které potřebují záchranu. Rozvoj města tak zahrne i záchranu historických památek, které by měly přispět k celkovému oživení Terezína.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy